Bij gedragstherapie ligt de focus zoals de naam al zegt op je gedrag. Hoe kun je begrijpen waarom mensen bepaald gedrag laten zien? Daarbij speelt leertheorie een belangrijke rol om gedrag te begrijpen. Vanuit de cognitieve therapie ligt de aandacht meer op de gedachten en is gestoeld op de overtuiging dat gedachten (voor een deel) bepalen hoe je je voelt. Deze twee stromingen vullen elkaar goed aan tot de cognitieve gedragstherapie (CGT), tegenwoordig één van de meest toegepaste therapievormen in Nederland.

Het uitgangspunt van CGT is dat gevoelens, gedachten en gedrag een sterke onderlinge relatie met elkaar hebben. Zo roepen negatieve gedachten sneller een negatief gevoel op, maar heeft ook gedrag een invloed op hoe je je voelt en hoe je denkt. Bij CGT wordt onderzocht hoe deze drie aspecten samenwerken bij de dingen waar jij tegen aanloopt. Zo kan het zijn dat bepaald gedrag ontstaan is met een gedachte, maar dat het gedrag inmiddels zo ‘’gewoon’’ is geworden voor iemand, dat de gedachte niet meer bewust gekoppeld staat aan het gedrag. Door eerst (weer) helder te krijgen hoe bepaalde patronen van gedrag, gedachten en gevoel bij jou werken, kan CGT je helpen om deze patronen te veranderen naar patronen die beter passen binnen jouw leven. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van bijvoorbeeld exposure, gedachten- en gedragsexperimenten en huiswerkopdrachten.

 

Belemmeren negatieve gevoelens je dagelijks leven?

Onze therapeuten helpen je graag in je eigen taal verder. Zij gaan samen met jou op zoek naar een oplossing waarmee je zelf het probleem kunt aanpakken. Meld je hier aan voor een vrijblijvende kennismaking.