Soms hebben mensen ideeën over (psycho)therapie die niet kloppen. Hieronder staan veel voorkomende misverstanden over therapie.

  • Psychotherapie is eng
    In onze samenleving kijken we veel naar de buitenkant: het gaat er veelal dat je jong, knap én rijk bent. De aandacht voor de binnenkant is minimaal en veel gericht op geluk. Dit maakt voelen en het kijken naar je innerlijk vaak eng. Toch merken we dat wanneer een cliënt eenmaal een gesprek achter de rug heeft, dat hij of zij dit ervaart als een grote opluchting. Onze kennismakings-gesprekken zijn vrijblijvend en kosteloos. Merk je dat je niet op de juiste plek zit, dan hoef je uiteraard niet bij ons in therapie te gaan of iets te betalen.

 

  • Je bent wie je bent, therapie verandert dat niet
    Deze uitspraak stelt dat mensen onveranderlijk zijn. Maar wie om zich heen kijkt, weet dat dit niet klopt; mensen veranderen continu. Wel is het zo dat niet alles aan een mens even sterk verandert of kán veranderen. Een persoon verandert makkelijker het gedrag dan overtuigingen of het karakter. Psychotherapie helpt je om scherper naar jezelf te kijken, met jezelf en je verleden te leven, je lastige en vervelende kanten positief om te buigen en emoties en gevoelens te reguleren. Hierdoor veranderen mensen.

 

  • In therapie gaat het altijd over je jeugd
    Veel problemen komen door verkeerd aangeleerd gedrag of gedrag dat is ontwikkeld in reactie op situaties die je moeilijk onder ogen kon zien. Het is daarom noodzakelijk om tijdens de therapie een beeld te krijgen over je situatie, je gezin en herkomst. Weten waar je gedrag vandaan komt, betekent nog niet dat je inziet waarom je dat gedrag nog steeds vertoont en wat het je oplevert. Het doel van de therapie is om je gedrag te veranderen en aan te laten sluiten bij je huidige situatie en behoeften.

 

  • Psychotherapie duurt járen
    De duur van de therapie is afhankelijk van de complexiteit van de klachten en de beoogde doelen. Voorafgaand aan de therapie stellen we samen met de cliënt een behandelplan op, zodat zowel de cliënt als de therapeut helderheid heeft over het te volgen traject. In het behandelplan worden de behandeldoelen helder omschreven en wordt het verloop van de therapie vastgelegd, zodat zowel jij als jouw therapeut helderheid hebben over het te volgen traject. In uitzonderlijke gevallen kan de therapie langer duren dan een jaar.

 

  • Psychotherapie is voor gestoorde mensen
    Wat is gestoord en wat is normaal? Het heeft meer zin om te praten over gedrag, gevoel of gedachten; waarmee zit je jezelf of anderen in de weg? Psychotherapie helpt je bij lastige zaken die jou belemmeren in je functioneren, waardoor je jezelf niet goed kunt ontwikkelen. Je leert naar jezelf te kijken en wordt begeleid bij het opheffen van oude blokkades en het ontdekken van de wereld om je heen.

 

  • Therapie werkt maar voor een tijdje
    Psychotherapie werkt alleen als je jezelf ervoor inzet. Tijdens, maar ook ná de therapie. Anders kan het zijn dat je terugvalt in de problemen waar je juist vanaf wilde. Het is daarom van belang dat je alert blijft op wat je tijdens de therapie hebt geleerd. Tijdens je therapie zie je je klacht en alles daaromheen vaak heel scherp. Na afloop kan dat wat vervagen. Maar dat is juist goed, want wanneer je continu alles scherp ziet, kan dat ook een last zijn.