Marlinde van Veenendaal

Verpleegkundig Specialist GGZ

Mijn naam is Marlinde van Veenendaal. Ik ben opgegroeid in Groningen en ik woon sinds 2018 in Amsterdam. Als Verpleegkundig Specialist GGZ heb  ik zowel ambulant als klinisch gewerkt in de forensische psychiatrie,  acute psychiatrie en in de langdurige zorg. Ik ben ervaren in het werken  met mensen met angst- en/of stemmingsproblemen, psychotische  kwetsbaarheid, ADHD en persoonlijkheidsproblematiek.

In de individuele  behandelgesprekken die ik heb met cliënten, werk ik vanuit een  holistische visie waarbij ik aandacht geef aan lichaam, geest en de  sociale omgeving van de cliënt. Zelfmanagement, “shared decision making” en eigen regie zijn aspecten die ik belangrijk vind om in te zetten tijdens de behandeling.

In Nederland is de Verpleegkundig Specialist GGZ een relatief nieuwe beroepsgroep. Verpleegkundig Specialisten zijn oorspronkelijk HBO-opgeleide BIG geregistreerde verpleegkundigen die vervolgens een driejarige, NVAO-geaccrediteerde masterstudie, de Master Advanced Nursing Practice (MANP) hebben voltooid. Na het behalen van deze studie, wordt sinds 1 januari 2014 de graad Master of Science (MSc) verleend.

De verpleegkundig specialist heeft de rol van klinisch expert en verleent  directe cliënten zorg en geprotocolleerde geneeskundige zorg. Daarnaast is de verpleegkundig specialist opgeleid in het doen van wetenschappelijk onderzoek, het geven van deskundigheidsbevordering en  (team)coaching. De Verpleegkundig Specialist GGZ is een artikel 14 geregistreerde professional.