Tamara Koopal

Freelance Psychomotorisch therapeut

Nadat ik ooit ben afgestudeerd aan de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) ben ik doorgaan studeren voor psychomotorisch therapeut. Inmiddels ben ik zo’n 14 jaar werkzaam in de forensische psychiatrie en werk ik voor een Fact team gericht op het bevorderen van het mentaliserend vermogen (MBT) Daarnaast werk ik als zelfstandig PMT ’er met uiteenlopende doelgroepen.

Wat ik vaak terug krijg aan het einde van een behandeling, is dat de cliënt o.a het ‘contact’ juist als prettig heeft ervaren. Dit is dan ook een van de belangrijkste componenten binnen mijn behandeling: het creëren van een veilige setting waarbij we samen op zoek kunnen gaan naar de krachten en klachten van de cliënt om hiermee aan de slag te gaan. Binnen PMT gaat het o.a. om de verbinding tussen hoofd en lijf weer meer in balans te krijgen, bewustwording van wat er in de binnenwereld gebeurd (gedachten, gevoelens, lichaamssignalen) maar ook te snappen waarom hij of zij handelt zoals hij doet. PMT is een ervaring- en oefengerichte therapie oftewel een combinatie van praten en
doen. De focus ligt op het herkennen van eigen gedragspatronen en te oefenen met nieuw (adequater) gedrag daar waar gewenst.

Als persoon heb ik affiniteit met dansen en vechtsporten. Voornamelijk van dat laatste maak ik graag gebruik binnen de sessies. Hierin (net als binnen vele andere bewegingsvormen) valt veel te zien en te oefenen als het gaat om bijv het voelen van lichaamssignalen, grenzen ervaren en adequaat aangeven, bewustwording van neigingen en behoeftes, oefenen met impulscontrole, meer loslaten van controle, herkennen en uiten van emoties (emotieregulatie), vergroten van weerbaarheid, leren verdragen, agressieregulatie, oefenen van sociale vaardigheden etc. Als PMT’er heb je een breed arsenaal aan oefenvormen, daarom kijk en overleg ik graag samen met de cliënt zelf waar hij of zij affiniteit mee heeft om mogelijk daar op aan te sluiten.

Recent gevolgde cursussen:

  • Mentaliserende bevorderende therapie
  • Schematherapie voor vaktherapeuten
  • Bokscoaching
  • Systeemtherapie voor vaktherapeuten
  • Agressieregulatie training Op Maat