Wat is muziektherapie?
Muziektherapie is een ervaringsgerichte therapievorm waarin de ervaringen tijdens het luisteren, spelen of zingen uitgangspunt zijn voor gesprek. Waarschijnlijk heb je tijdens het luisteren naar muziek wel eens de ervaring gehad dat je erdoor geraakt werd; dat je je begrepen voelde door muziek; dat je eigen gevoelens ineens betekenis kregen. In de muziektherapie wordt van deze potentie van muziek dankbaar gebruik gemaakt.
De patronen en gevoelens die tijdens het spelen of zingen naar voren komen, kunnen een heldere spiegel zijn voor je waardoor je jezelf beter kunt leren begrijpen. Tevens kun je uitproberen en experimenteren wat er gebeurt en hoe het voelt als je anders handelt: wat doet het met je als je je bijvoorbeeld meer durft te uiten? In muziek zitten alle emoties en geen een is beter dan de ander: muziek oordeelt niet. Dat is enorm helpend tijdens de therapie. Muziek kan je helpen om je tranen eindelijk te mogen laten stromen en tegelijk is muziek in staat om je te troosten, je blij te maken of je nieuwe energie te geven.

 Wanneer kun je baat hebben bij muziektherapie?
– als je moeilijk kunt praten over persoonlijke dingen
– als je niet meer weet wat je voelt
– als je jezelf beter wilt leren kennen
– als je wilt oefenen om je iets eigen te maken
– als je je meer thuis wilt voelen in jezelf

Citaat
“Het ritme trok me steeds meer in de golvende beweging van de muziek. Zo durfde ik stukje bij beetje losser te laten totdat ik ineens helemaal in de muziek zat en alle angst verdween. Enorme blijheid en bakken met energie voelde ik!”

Muziektherapie wordt alleen in de praktijk in Groningen aangeboden.