Wat is runningtherapie?
Runningtherapie is het (therapeutisch) inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut als aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische klachten. Het is een therapievorm waarbij je met je lichaam bezig bent maar de effecten ervan zul je met name op psychisch gebied ervaren. Bij runningtherapie draait het in de eerste instantie om het hardlopen, het juiste loopritme vinden, waarbij het praten ondergeschikt is aan het lopen. Tevens staat de ademhaling centraal. Een betere ademhaling betekent namelijk een betere doorbloeding waardoor er meer zuurstof- en koolzuuruitwisseling is. Hierdoor voel je je mentaal ook beter.
Het is niet nodig om ervaring te hebben met hardlopen omdat het zeer rustig wordt opgebouwd waarbij de afstand tijdens de therapie zal toenemen totdat er een niveau van ontspannen duurloop bereikt is van minimaal een half uur.
Plezier beleven aan het bewegen staat voorop!

Voor wie is runningtherapie geschikt?
Als je last hebt van stemmingswisselingen en/of depressieve klachten en je bent in behandeling bij Empower Psychotherapie dan is runningtherapie mogelijk een geschikte aanvulling voor je. Vaak is het namelijk lastig om jezelf te motiveren in beweging te komen als je bovengenoemde klachten hebt. De gedachte aan elke vorm van inspanning kan al teveel zijn en runningtherapie kan je de drempel over helpen om weer te gaan bewegen.

Wat zijn de voordelen van runningtherapie?

  • duursporten stimuleren de aanmaak van de stoffen endorfine, dopamine en serotonine en zorgen voor afname van het stresshormoon cortisol;
  • verbetering van de conditie waardoor je je lichamelijk fit en energieker voelt, je meer kracht hebt wat weer bijdraagt aan een positief zelfbeeld;
  • gedachten komen tot rust waardoor je meer balans ervaart, minder piekert en beter slaapt;
  • vermindering van angstklachten en/of paniekaanvallen.

Runningtherapie wordt alleen in onze praktijk in Groningen aangeboden.