Wat is EMDR? EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een methode voor de behandeling van de gevolgen van emotioneel ingrijpende gebeurtenissen.
Zo wordt het vaak toegepast bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis, maar ook bij andere stoornissen en klachten kan het een waardevolle methode zijn. Met EMDR wordt getracht de negatieve emotionele lading die aan de herinnering van de gebeurtenis hangt, te minimaliseren. Als resultaat daarvan kan de cliënt zonder emotionele reacties terugdenken aan die gebeurtenis, en wordt de traumatische herinnering een ‘gewone herinnering’.
Hoe ziet het er uit? Tijdens de behandeling zal de therapeut je vragen om te vertellen over de traumatische gebeurtenis, en stil te staan bij het beeld dat je als meest akelig beleeft. Terwijl je je daarop concentreert, moet je tegelijkertijd met je ogen de vingers van de therapeut volgen, welke van links naar rechts gaan. Het kan ook zijn dat het uitgevoerd wordt door het luisteren naar geluiden via een koptelefoon, die eveneens om en om links en rechts worden afgespeeld. Ook het om en om links en rechts trommelen op je handen door de therapeut, kan tot de mogelijkheden behoren.
Hoe werkt het? Het is nog niet helemaal duidelijk wat de precieze werking is van EMDR, maar dat het werkt is zeker. Zo beschrijft de WHO (World Health Organisation) het als meest effectieve behandeling voor posttraumatische stressstoornis. Een recente theorie is de werkgeheugentheorie. Die stelt dat het werkgeheugen meerdere taken tegelijk kan uitvoeren, maar toch een beperkte capaciteit heeft. Zo ontstaat er dus eigenlijk een strijd tussen de taken die tegelijk uitgevoerd worden, waardoor het deze taken negatief kan beïnvloeden. Wanneer je dus de herinnering aan de traumatische gebeurtenis ophaalt en tegelijkertijd een bewegende vinger volgt, is een opvallend effect dat de emotionele lading van de traumatische herinnering langzamerhand verloren gaat. Je traumatische herinnering wordt dus een ‘gewone herinnering’.